Aannemersbedrijf De Wal

Herbestemmen monument voorkomt verlies en leegstand

Herbestemmen monument

Het herbestemmen van een monument voorkomt dat waardevolle oude panden en cultureel erfgoed verloren gaan. Hierbij kunt je denken aan oude fabriekshallen, kerken, maar natuurlijk ook aan herenhuizen en andere panden die op de monumentenlijst staan. Deze gebouwen hebben in veel gevallen niet meer de functie van weleer. Daardoor komen ze leeg te staan en raken ze in verval. Door het betreffende monument een nieuwe bestemming te geven kan dat voorkomen worden en kunnen cultuurhistorische gebouwen die zo kenmerkend zijn voor een omgeving behouden blijven. Dergelijke gebouwen van een nieuwe bestemming voorzien gaat niet zomaar. In veel gevallen gaat daar specialistisch onderzoek aan vooraf. Daarbij wordt er niet alleen gekeken of het huidige gebouw voldoende kansen biedt om herbestemd te worden, maar ook of deze uiteindelijk kan voldoen aan de wensen en eisen van de eindgebruiker.

 

Onderzoek voor herbestemmen monument

Historische gebouwen willen we het liefst in het midden van onze samenleving houden. Toch valt dit niet altijd mee als een gebouw voor een langere periode leeg staat. Het is dan ook zaak om goed na te denken over de nieuwe bestemming van het gebouw. Voor het zover is moet er onderzoek gedaan worden naar de haalbaarheid. In de meeste gevallen wordt dit uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf of een restauratie architect welke zich richt op het herbestemmen van cultureel erfgoed en monumenten. Naast het feit dat het onderzoek moet uitwijzen of het pand geschikt is voor zijn nieuwe gebruiksdoel, wordt er tijdens het onderzoek ook gekeken naar de bouwkundige staat van het pand en hoeveel financiële middelen er nodig zijn om de herbestemming compleet te kunnen maken. Ook moet er gekeken worden of het monument geschikt is voor een aanpassing naar de moderne tijd. Zo kan het zijn dat er diverse functies moeten worden aangebracht om de herbestemming van het monument succesvol af te kunnen ronden.

 

Waarom herbestemmen monument?

Monumenten en gebouwen met een cultuurhistorische waarde krijgen steeds vaker een nieuwe bestemming. Zo kan het zijn dat een oude kerk dienst gaat doen als uitvaartcentrum, of een industriële loods herbestemd wordt als wooncomplex. Zo behouden we niet alleen het karakteristieke aanzicht van een omgeving of binnenstad, maar gaan we ook duurzaam om met de ruimte en de gebouwen die een plaats of omgeving te bieden heeft. Het herbestemmen van monumenten laat zich dat oude gebouwen wel degelijk duurzaam en innovatief kunnen zijn. Oud en nieuw is dan ook vaak in uitstekende balans als een monument van een nieuwe bestemming wordt voorzien.

Meer informatie vindt u bij Berns

Herbestemmen monument voorkomt verlies en leegstand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven